iluminovizija

Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice gotovo da nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada samopredstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije. U tom smislu u prvoj fazi projekta Iluminovizija u 2017.godini, u okviru simpozija "Iluminovizija – strategije svjetla" pitanje koje postavljamo nužno je i političko pitanje: što osvjetljavamo, koje segmente gradskosti akcentuiramo, zašto i kako. Uz to, simpozij se bavi i fenomenom koji je neposredno vezan za elektrifikaciju, a to je kinofikacija. U suradnji s lokalnom grupom arhitekata okupljenom oko Sobe DAŠ (Društva arhitekata Šibenika) mapirati ćemo kino-prostore, uočiti njihovu poziciju u gradskom tkivu i njihove transformacije.

Namjera projekta Iluminovizija je potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika.

 

Od 1-2.7. u Šibeniku će se održati mikrosimpozij pod naslovom "Iluminovizija - strategije svjetla". Predavači su Katrina Petter (Public Art Lower Austria), Siegrun Appelt, umjetnica, te Sanja Horvatinčić, djelatnica Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba. Prezentaciju će održati i članovi Sobe DAŠ - Društva arhitekata Šibenika.

 

Program simpozija