Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja


iluminovizija

Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice gotovo da nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada samopredstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije. U tom smislu u prvoj fazi projekta Iluminovizija u 2017.godini, u okviru simpozija "Iluminovizija – strategije svjetla" pitanje koje postavljamo nužno je i političko pitanje: što osvjetljavamo, koje segmente gradskosti akcentuiramo, zašto i kako. Uz to, simpozij se bavi i fenomenom koji je neposredno vezan za elektrifikaciju, a to je kinofikacija. U suradnji s lokalnom grupom arhitekata okupljenom oko Sobe DAŠ (Društva arhitekata Šibenika) mapirati ćemo kino-prostore, uočiti njihovu poziciju u gradskom tkivu i njihove transformacije.

Pročitaj više...

Koraci grada 1957-2017

Današnja Avenija grada Vukovara metaforički je i fizički poligon socijalističkog modernizma na kojem je počela izgradnja Zagreba nakon 2. svjetskog rata. 1957. godine, tada Avenija proleterskih brigada bila je i mjestom na kojem su se snimali propagandni filmovi o modernom gradu u nastajanju. 

Pročitaj više...

URBANOLOGIJE

Urbanologije obuhvaćaju aktivnosti UIII-a koje se odnose na istraživanja grada, urbaniteta, urbanizma, prostorne teorije, kao i na urbanu antropologiju i sociologiju te vizualnu antropologiju.

Pročitaj više...

Bogdan Bogdanovic

U 2012. u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, ArchitekturZentrum Wien i JUSP-Jasenovac, a u ko-kustoskoj interpretaciji Ivana Ristića i Sonje Leboš te uz najljubazniju i velikodušnu pomoc gđe Ksenije Bogdanovic, priredjena je u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu izložba "Bogdan Bogdanović-Ukleti neimar", prva posthumna izložba u Hrvatskoj o velikom neimaru jugoslavenskog protomodernizma koji je republiku-koja-to-tek-treba-postati zadužio ostavštinom niza spomenika i spomen-cjelina, uključivši i primjerke njegovih knjiga iz osobne ostavštine.

Pročitaj više...

Arhiv Mnemosyne

Mnemosyne je projekt koji započinje 2009. godine kao autorski koncept kulturne i urbane antropologinje, kustosice i istraživačice Sonje Leboš. Tijekom 2010. godine, uz podršku Evropske komisije i programa Evropa za građane - European Remembrance, projekt Mnemosyne. Theatre of Memories-Phase 1: Getting Together obuhvatio je niz aktivnosti u Zagrebu i Pragu. Katalog projekta dostupan je ovdje, a možete poslušati i dio glazbene interpretacije u izvedbi Manje Ristić. U suradnji s organizacijom multimedijalnih umjetnika Auropolis te uz izniman angažman Manje Ristić i podršku Grada Beograda i Centra za kulturnu dekontaminaciju, izvedene su dvije predstave Kazalište sjećanja, u kazalištu "Vuk Karadžić" i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Pročitaj više...

vijesti

20. 12. 2016.

Koraci grada 1957 -2017

U 2017. godini UIII će provoditi uz institucionalnu podršku zaklade Kultura nova provoditi projekt "Koraci grada 1957-2017". 

Pročitaj više...